V březnu bylo provedeno 75 kontrol:

Ve třech provozovnách byl šetřen na základě podnětu výskyt švábovitého hmyzu, který však nebyl prokázán, dvakrát se šetřily ohlášené zdravotní potíže po konzumaci pokrmu – závady zjištěné na místě to opravdu mohly způsobit (špatné skladování a manipulace s potravinami a pokrmy, prošlé spotřební lhůty, společné skladování neslučitelných druhů, nedostatečný úklid, špatné zacházení s odpadky apod.).
Za hygienické závady bylo uloženo celkem 15 finančních pokut ve výši 42 000 Kč, 11x stačilo na místě řešit domluvou.

Pokud jde o potravinářské podniky v papírové podobě – výživáři vydali 13 stanovisek (z toho 3 nesouhlasná) – např. různé typy prodejen, bistro, restaurace, stravování v domově pro seniory, cukrářská výrobna. Do provozu bylo uvedeno 17 potravinářských podniků – řeznictví, prodejna ukrajinských potravin, pizzerie a jiná občerstvení, sushi, mexická restaurace…

Fotookénko z březnového terénu:

Stálicí jsou umyvadla. Umyvadlo slouží k mytí rukou. Žádné nádobí, jen dávkovač mycího prostředku a něco na hygienické osušení rukou, kol dokola čisto a pořádek.

Úklidové komory. Také stálice. Prostory pro uložení pomůcek na úklid musí být čisté, nějak musí být rozdělené pomůcky na tzv. čisté a nečisté provozy (např. kuchyň X WC), nelze vše jedním hadrem. A hlavně se i v této místnosti musí provádět úklid spojený se sanitací. Logicky by podlaha měla být volná pro možnost úklidu – doporučujeme vše z té podlahy dávat na police, do skříněk, mopy třeba na věšáček… to už je na každém z provozovatelů, jak to zajistí. Podstatné je, aby i všechny pomůcky na úklid byly čisté a v čistém prostředí, aby se nečistoty neroznášely do provozu.

Šatna. Každý potravinář musí mít svoji zdvojenou skříňku a věci si ukládá do ní! Oblečení, obuv, batoh…

Manipulace s potravinami. Rovněž stálice mezi zjišťovanými závadami. Nic se nepokládá přímo na podlahu! Ani vařené brambory pro výrobu salátu!

Proč mají být stěny tam, kde se jakkoliv manipuluje s potravinami a pokrmy, omyvatelné? Aby se mohly omývat!

Proč mají mít zařizovací předměty neporušené, hladké, čistitelné povrchy? Aby se z nich nemohly do potravin a pokrmů dostávat žádné nečistoty!

A nakonec – i pivní sklep si zaslouží pozornost při údržbě a úklidu, pan Hrabal by dnes zaplakal, kontroly jako v Postřižinách jsou už dnes utopií.

Zpracoval: Odbor HV a PBU KHS dne 5. 4. 2024

Foto KHS

Další výsledky kontrol ZDE.